Bokashi

't Groente Hart is een officieel verdeel- en adviespunt voor EM in Halle. Stuur een email naar sigrid@tgroentehart.be. Klik hier voor de catalogus met prijzen, toepassingen en extra informatie.

 

Bokashi-keukenemmer

 

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten.

 

Door keukenresten te enten met Bokashi-starter en afgesloten in de keukenemmer te bewaren, ontstaat er waardevol organisch materiaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen dat de verse keukenresten gaan fermenteren ipv te rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je een ideale bodemverbeteraar.

 

Toepassingen:

 

  • Je kan de bokashi na 3 weken in de grond inwerken, of in een afgesloten compostvat verzamelen.
  • Het sap dat vrijkomt door het fermentatieproces kan je verdunnen met het plantenwater of in het toilet/afvoerbuizen gieten als natuurlijke reiniging/ontstopper.

 

 

Fermenteren versus composteren

 

Dit zijn enkele voordelen:

 

  • minder CO2-uitstoot
  • de voedingsstoffen vermeerderen (zie zuurkool)
  • minder warmte ontwikkeling
  • de vaste stof blijft dezelfde
  • is snel klaar (ongeveer 3 weken, afhankelijk van de buitentemperatuur)
  • koolstof-gehalte blijft hetzelfde

 

 

 

Filmpje over het gebruik van de Bokashi-emmer: