Gemeenschapslandbouw

Landbouw gedragen door een gemeenschap. Als deelnemer neem je echt verantwoordelijkheden op:

Je kiest voor ecologische landbouw. Landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van de volgende generaties.

Je betaalt niet zozeer voor landbouwproducten maar draagt bij om de werkingskosten van het bedrijf en de loonkosten van de boer voor te schieten. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico.

In ruil ontvang je doorheen het teeltseizoen een aandeel van de vruchten en heb je inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Bovendien is er ook de voldoening verbonden te zijn met je voeding, met de landbouw en met de boer zelf.

 

't Groente Hart creërt ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, boerderijfeesten en meewerkdagen. Het werkt zo actief aan lokale gemeenschapsvorming.

 

 

Zelfoogst: De deelnemers oogsten zélf op het veld hun groenten en/of fruit. Verser kan echt niet. Het maximum aan smaak en vitaminen. Je ervaart hoe alles groeit en bloeit en eet met de seizoenen mee.

 

Korte keten

 

Gemeenschapslandbouw heeft duidelijk banden met wat we korte keten of lokale voedselsystemen noemen.

 

In Vlaanderen maken voedselteams, hoeveproducten, de boerenmarkten en het CSA-netwerk deel uit van een breed netwerk van korte keten initiatieven.

 

Een lokaal voedselsysteem betekent minder tussenpersonen en minder vervoer = minder uitstoot en minder voedselopslag = minder energieverbruik.

 

Onze motieven

Mijn vrouw en ik zijn beiden natuurliefhebbers en dromen ervan onszelf, en/met anderen een stap dichter bij de natuur te kunnen leven. We willen de mensen terug voeling geven met hun voedsel en dan in hoofdzaak groenten en fruit.

We vinden dat het ieders recht is biogroenten en –fruit aan een goede prijs te kunnen kopen.

Cultureel

Het bedrijf biedt actief mogelijkheden aan zijn oogstaandeelhouders tot beleving van: verbinding met de seizoenen, het land, de voedselproductie,… .

 

Educatief

Scholen zullen zeker worden betrokken bij dit project. Het zou fantantisch zijn kinderen een lapje grond te geven om volop te kunnen experimenteren.

Vanaf het schooljaar 2017 - 2018 bieden wij boerderijklassen aan, ook voor anderstalige leerlingen.

Sociaal

Wij werken actief aan lokale

gemeenschapsvorming via:

• ontmoetingskansen via infomomenten

• boerderijfeesten

• meewerkdagen

• educatieve momenten …

 

Ecologisch

Verder spelen ook ecologische redenen mee als motief: minder plastiek, minder vrachtwagens op de baan, minder chemie in de bodem.